Bedous-Col de Somport-Jaca - Reisverslag uit Jaca, Spanje van Eugène Uiting - WaarBenJij.nu Bedous-Col de Somport-Jaca - Reisverslag uit Jaca, Spanje van Eugène Uiting - WaarBenJij.nu

Bedous-Col de Somport-Jaca

Door: Eugene

Blijf op de hoogte en volg Eugène

27 Mei 2008 | Spanje, Jaca

Hallo allemaal ik ben in Spanje aangekomen. Gisteren, zondag, van Bedous naar de Col Somport. Eerste stukje vanwege de veiligheid met de bus, De Chemin de Santiago is door de regen zo glad en plaatselijk volledig onder water verdwenen in de vallei waar we doorheen moeten dat ik verplicht langs de weg moet lopen. Tot het punt waar de autos de tunnel in gaan is dat werkelijk levensgevaarlijk. Je loopt en dan komt er een vrachtwagen langs die dan ingehaald wordt door een wegpiraat. Dan blijft je hart even stilstaan. Dus op advies van de mevrouw van de VVV tot het dorp voor de tunnelingang met de bus en daarna lopen. Nog 14 km omhoog en een stijging van iets meer als 900 mtr. Plaatselijk meer als 10 %. Omhoog en dan breek het onweer los met hagel en een massa regen. Na iets minder als 4 uur bergop aangekomen en volledig nat. Maar zoals alle dagen douche , kleren wassen en verder daarna opgeknapt. Het uitzicht laat af en toe een bergtop volledig onder de sneeuw zien maar dat is zo snel verdwenen dat je je camera niet tevoorschijn kunt halen. Toch is die regen ook een beetje een kado, want daardoor zijn er relatief weinig auto´s op de weg en valt het met de veiligheid mee. Na een volledig verregende nacht en vreselijke weererichten vanmorgen besluiten wij, Gilbert en ik vandaag met de bus naar onderen te gaan. Uitzicht is nul komma nul en vandaag zijn de vrachtwagens wel op de weg omdat het weer maandag is. Er zijn pelgrims die besluiten toch te lopen en ze komen na 6,5 uur mars door de stromende regen aan in Jaca en ze hebben net als wij in de bus niets gezien alleen constant voor hun leven moeten uitkijken. Ik kom wel een keer terug voor deze etappe. Vandaag in Jaca meteen de kerk St. Jacques gevonden en daar mochten we onze rugzak laten staan. Vanavond om 20.00 uur is daar de pelgrimsmis en daar gaan we met veel man naar toe. In de plaatselijke refugio zitten we met minstens 45 man, en als je met ze praat zijn er veel die vandaag beginnen en van wie er op de Somport was gisteren zijn er veel met de bus naar onderen gekomen. De weerberichten zijn nog niet geweldig maar vanmiddag was het prachtig en hebben we op een terras gezeten in de zon. Morgen op weg naar Arres. De omweg naar St. Juan de la Peina is helaas ook in het water gevallen vanwege een afgesloten weg. En eerst voorbij lopen om daarna terug te gaan dat zit er niet in. Een omweg van een paar km is niet erg maar meteen 16 km extra is een beetje veel op een tocht van ongeveer 25 km. Morgen dus vol goede moed verder. Ik heb gisteren gerekend en tot Fistera zijn er nog ruim 900 km te gaan. Allemaal bedankt voor jullie reacties, dat geeft me telkens weer moed en het voelt goed dat jullie zo dicht bij me staan. Daag allemaal.

• 27 Mei 2008 - 09:14

Pim:

Viva L'Espagna!

• 27 Mei 2008 - 12:02

Anne-Riet:

Hoi Eugene.
    Wat een welkom in Spanje met zo'n slecht weer. Goed dat je voor je eigen veiligheid hebt gekozen.Blijf dat doen. Fijn dat daar ook weer een pelgrimsmis was.Je hebt het over 45 man, zijn er geen vrouwen bij?
    Ik wens je dezelfde gastvrijheid toe als je in Frankrijk hebt ervaren. Verder veel zonneschijn en succes!
    Veel liefs van Anne-Riet.

• 27 Mei 2008 - 12:39

Leny:

fijn dat Spanje is bereikt, olé, olé.

• 27 Mei 2008 - 12:46

Geert En Christel:

Hallo Eugène,

Op de verjaardag van Tante Nel vertelde je me over je voornemen om naar Santiago te lopen, en nu zit je inderdaad al in Spanje.

We hebben veel bewondering voor je doorzettingsvermogen en lezen je verhalen met veel interesse.

De Spaanse dichter Antonio Machado (1875-1939) schreef het mooie gedicht 'Caminante' over het unieke pad van elke reiziger. Want velen zijn jou voorgegaan naar Santiago, maar allemaal zullen ze een compleet andere verhaal te vertellen hebben. Iedere wandelaar wordt een ontdekkingsreiziger in een wereld die hij/zij al dacht te kennen.

'Wandelaar, je sporen
    zijn de weg, en zij alleen;
    wandelaar, er is geen weg,
    de weg ontstaat in het gaan.
    Gaandeweg ontstaat de weg,
    en als je omkijkt
    zie je de baan die nooit meer betreden zal worden.
    Wandelaar, er is geen weg,
    slechts een kielzog in de zee.'

Heel veel sterkte met de Spaanse loodjes!!

groeten,
    Geert en Christel

• 27 Mei 2008 - 12:47

Geert En Christel:

Hallo Eugène,

'Wandelaar, je sporen
    zijn de weg, en zij alleen;
    wandelaar, er is geen weg,
    de weg ontstaat in het gaan.
    Gaandeweg ontstaat de weg,
    en als je omkijkt
    zie je de baan die nooit meer betreden zal worden.
    Wandelaar, er is geen weg,
    slechts een kielzog in de zee.'

Heel veel sterkte met de Spaanse loodjes!!

groeten,

laup ze en suces!

• 27 Mei 2008 - 15:32

Jacques:

Hallo Eugene
    Spanje bereikt dat is al een hele prestatie maar je weet dat er nog 900 veraderlijke kilometers voor de boeg liggen. In je verhalen komt steeds het religieuze aspect terug. Kun je in een volgend verhaal eens aangeven of je op dat vlak anders bent gaan denken?
    Hou ze heel
    Jacques

• 27 Mei 2008 - 15:34

Sraar:

Ik heb weer een aantal berichten en belevenissen van je gelezen. Wat een geweldig avontuur en wat een ontmoetingen met geweldige mensen. Daar kun je zelf alleen maar een beter/ander mens van worden. Ben benieuwd hoe we je straks terugkennen. Eindelijk in Spanje, heel dichtbij dus... Nog veel ervaringen en moois gewenst !

• 27 Mei 2008 - 16:41

Anne-Marie De Wolf:

Hoi Eugene,
    Afgelopen zondag met Animo gezongen bij het kapelletje van Genooi. Juist toen we het lied voor jou zongen, "Go in Peace", begon het te regenen. Er is dus toch een verbondenheid, door al dat water!!
    Fijn dat je in Spanje bent. Dat geeft moed. Het ga je goed.

Anne-Marie de Wolf.

• 27 Mei 2008 - 17:25

Irene:

Proficiat, je bent in Spanje!
    Kei goed onderweg jij.
    Hopelijk verloopt de rest van de tocht ook zo goed als de laatste tijd, want je maakt geweldige dingen mee.
    Die man met de hamer, die kwam toch echt voorbij he?
    Ook dat is een keer goed, dat hoort bij dit hele gebeuren.
    Groetjes, en Viva Espagna!
    Irene

• 27 Mei 2008 - 20:13

Ank:

Hoi Eus,
    Welkom in viva la Spanja. Ben voorzichtig en op naar de "laatste" 900 km.
    Liefs,
    Ank

• 28 Mei 2008 - 17:53

Eugenie:

Hoi Eugene,
    Je bent al in Spanje!! Je gaat als een speer. Petje af en een diepe buiging. Ik blijf je volgen en van je verhalen genieten. Veel geluk in de komende 900km. groetjes, Eugenie

• 29 Mei 2008 - 10:16

Pim:

lelijke nieuwe lay-out hiero.

• 31 Mei 2008 - 10:32

Winnie:

op je volgende bericht krijg ik een blanc pagina dus nog even reageren via deze ik hoop dat je het nog kunt lezen. We zijn een paar dagen op Terschelling geweest en daar heerlijk veel in de bossen gelopen maar na 10 km hebben wij het wel gehad dus de bewondering voor jou prestatie wordt steeds groter. Let op je veiligheid en kom veilig terug. knuffels winnie